ZELENÝ PRÁŠOK PRE ZDRAVIE - MATCHA ČAJ

835large.jpg

 

Matcha čaj je zelený prášok, ktorý vzniká drvením zeleného čaju, presnejšie listov čajovníka Camellia sinensis, z ktorého sa vyrábajú aj všetky ostatné pravé čaje. Tento čaj je iný v tom, že v  sú v ňom použité celé listy, preto  nestráca živiny a má zvláštnu chuť, ktorá je prirovnávaná k pšeničnej tráve alebo špenátu. Každý prášok  čaju matcha  je iný, a to z dôvodu rôznej prípravy, mletia a spracovania.

Zber Matcha čaju

Čaje sú počas roka zbierané niekoľkokrát. Druhé zbieranie sa nazýva “second flush.” Mnoho výrobcov tohto čaju sa pokúša vytvoriť podmienky na to, aby mohli čaj zbierať aj tretíkrát v roku. Avšak tá najlepšia úroda je zbieraná ručne, raz do roka, približne v máji. Čaj je vysádzaný približne v marci. Na začiatku apríla vidno malé výhonky čaju a potom sa približne na 20 dní zakryje slamou, aby na čaj dopadalo čo najmenej slnečného svetla. Tým sa spomalí fotosyntéza a zároveň sa zvyšuje hladina chlorofylu a theanínu, čo je aminokyselina, ktorá sa nachádza iba v konkrétnych druhoch rastlín a húb. Bol objavený v roku 1849 v zelenom čaji z listov gyokuro. Zvýšený obsah theanínu spôsobuje koncentrovanie glutamátov, ktoré vytvárajú špecifickú chuť umami, matcha čaj je tak sladší a nie je horký práve vďaka vysokému obsahu aminokyselín.

Po zbere spodných dvoch najmenších a najzelenších lístkov sa tieto lístky paria, aby im ostala ich farba a výživné látky a zastavili sa procesy v listoch. Potom sa listy sušia. Ak sú listy vysušené, tak sa triedia podľa kvality a uchovávajú v chlade, aby boli pripravené na mletie. Melú sa veľkými žulovými kameňmi, aby nedošlo k spáleniu tohto čaju. Mletie 30 gramov matcha čaju trvá približne hodinu. Preto je finančná stránka ručne vyrábaného čaju veľmi náročná. V preklade aj samotný názov čaju nasvedčuje mletiu, keďže matcha znamená v preklade mletý.

matcha-latte-2356763_960_720.jpg

Použitie

Keď sa niekde povie „matcha čaj“ ľudia si predstavia sýto zelený čaj v šálke. Avšak tento čaj sa môže pridávať aj do smoothie , kávy alebo do palaciniek. Ľudia si často kladú otázku koľko kofeínu je v matcha čaji alebo všeobecne v zelenom čaji, o ktorom je známe, že obsahuje veľké množstvo kofeínu. Matcha čaj je avšak oveľa bohatší, čo sa týka koncentrácie kofeínu, pretože obsahuje celé listy čajovníka. Preto sa neodporúča piť ľuďom, ktorí majú problém pri pití kofeínu a ani tehotným ženám, dojčiacim matkám a deťom. Piť matcha čaj pred jedlom alebo po jedle ? Je to ako s kávou. Neodporúča sa piť pred jedlom na lačný žalúdok, pretože môže spôsobovať bolesti žalúdka a nevoľnosť.

Matcha čaj má nespočetné množstvo dobrých účinkov pre naše zdravie. Asi najdôležitejšími sú zníženie rizika rakoviny, zníženie rizika Alzheimerovej choroby, pomoc pri chudnutí, teda spaľovanie tukov, ochrana pred srdcovými chorobami a hypertenziou, má detoxikačné účinky a je významnou ochranou proti cukrovke typu 2.

Matcha čaj pomáha najmä pri rakovine močového mechúra, rakovine prsníka, hrubého čreva, tenkého čreva a rakovine prostaty. Čínske štúdie dokazujú, že ľudia, ktorí pili matcha čaj mali o niekoľko percent nižšie riziko vzniku týchto rakovín. Tieto štúdie sú však ešte stále dosť diskutabilné, keďže nemôžme povedať, že ak budeme piť tento čaj, tak nebudeme napadnutí rakovinotvornými bunkami.

japan-1604873_960_720.jpg

Zelený čaj všeobecne pomáha pri koncentrácii a zlepšovaní pamäte a preto nie je prekvapením, že aj matcha čaj výrazne podporuje koncentráciu a tvorí obranu proti vzniku Alzeimerovej choroby. Podľa ďalších štúdií matcha čaj môže zvyšovať metabolizmus a tak podporovať chudnutie, spaľovanie tukov a udržiavanie si telesnej hmotnosti. Môže taktiež urýchliť regeneráciu svalov, najmä pri športovcoch, ktorí sú odkázaní na náročné tréningy. Zelený čaj a fyzická aktivita pri chudnutí tvoria nerozlučiteľnú dvojicu. Zvyšujú spaľovanie tukov, zvyšujú vytrvalosť a znižujú možnosti poškodzovania svalov.

Štúdia Ohsaki z roku 2006 hovorí, že spotreba zeleného čaju je spojená so zníženou úmrtnosťou a špecificky zníženie úmrtia čo sa týka kardiovaskulárnych chorôb. Táto štúdia však vyvracia možnosť, že matcha čaj prospieva pri ochrane proti rakovine.

Podľa štúdie z roku 2013 je preukázateľné, že matcha čaj pôsobí proti vzniku typu cukrovky typu 2.  Záver tejto metaanalýzy ukazoval, že zelený čaj pomáha pri znižovaní koncentrácie glukózy a inzulínu.

Zelený práškový čaj obsahuje veľké množstvo chlorofylu, zeleného farbiva rastlín, čo spôsobuje jeho typické sfarbenie. Človek sa takto ľahko dostáva k príjmu chlorofylu a tým sa ľudské telo môže začať detoxikovať.

Späť do obchodu