BANÁNY - ČO VŠETKO O NICH (NE)VIETE

629large.jpg

Banán je tropické ovocie, ktoré isto všetci z vás poznajú. Ide nie len o chutné, mäkké a sladké  ovocie, ale aj o bohatý zdroj vitamínov a minerálov prospešných pre ľudský organizmus. Aj keď sú banány tropické ovocie a najviac sa ich skonzumuje práve v týchto oblastiach ide o celosvetovú cenenú potravinu, ktorú dostanete čerstvú kúpiť kdekoľvek a kedykoľvek na svete.

Banán je schovaný v hrubšej šupke. Ak šúpete každé ovocie preto, lebo práve v šupke môže byť najviac pesticídov a iných chemikálií z postrekov určite oceníte jednoduché a pohodlné ošúpanie banánu. Rýchlo a jednoducho sa dostanete k sladkej dužine plnej vitamínov, minerálov, aminokyselín a ďalších zdraviu prospešných látok.

História banánov

Predpokladá sa, že domovom banánovníkov je Papua – Nová Guinea. Archeologické výskumy naznačujú, že tu ku kultivácii banánovníkov došlo okolo roku 5 000 p.n.l. Sú to ale len odhady. Prvá zmienka o banánoch sa našla v budhistických textoch z roku 600 p.n.l.  Alexander Veľký prvýkrát videl banány na výprave v Indii v roku 327 p.n.l. Od tých čias sa banány dostávajú do ďalších krajín sveta.

Prvá banánová plantáž bola vraj v Číne v r. 200. Odtiaľ sa dostal banánovník do Palestíny a neskôr do Afriky. Od roku 1502 sa banánové sady začínajú objavovať aj v Karibiku a v Amerike. Dnes sa banány pestujú prevažne v subtropických oblastiach po celom svete.

bananas-21686_960_720.jpg

Banánovník

Banánovník je v podstate obrovská bylina (kmeň neobsahuje drevnaté tkanivo), ktorá vyrastá z podzemnej stonky. Dorastá do výšky 3 až 8 metrov. Na prvý pohľad môže pripomínať palmu, keďže listy banánovníka sú na vrchu. Rozdiel medzi palmou a banánovníkom je ale práve v kmeni. Kým kmeň palmy je drevo, kmeň banánovníka je nepravá stonka. Podlhovasté listy banánovníka môžu dosahovať dĺžku aj 3 metre a šírku takmer 65 cm. Záleží to ale od druhu banánovníka. Pokojne sa môžete stretnúť aj s banánovníkom, ktorý dorastá do výšky 16 m ale aj so zakrpateným, ktorý má pár desiatok cm.

Listy

Listy rastú zo zeme. Dole, pri zemi majú rozšírené stopky. Každým ďalším listom stopky pribúdajú a nepravá stonka banánovníka získava tvar rúry. Cez rúru sa pretláčajú ďalšie a ďalšie listy, čím nepravá stonka banánovníka hrubne. Na koniec vyrastie zo zeme kvet, ktorý sa pretlačí až úplne hore.

Kvety

Kvet tvorí súkvetie, ktoré je najskôr schované vo fialovom puku v podobe slzy. Postupne sa z neho otvárajú listene. Pod každým listeňom je skryté súkvetie. Ako prvé sa otvoria samičie kvety, za ktorými nasleduje otváranie samčích kvetov. Zo samčích kvetov neskôr vzniknú banány. Z každého súkvetia vznikne trs banánov, ktorému sa zvykne hovoriť „hand“ (ruka) a banánom „finger“ (prst). Kvety majú žltkastú farbu.

Banánovníky pestované na plantážach sú samoopelivé.

Po zozbieraní úrody banánovník uhynie. Nie je to ale koniec banánovej plantáže. Podzemná stonka približne každých 6 mesiacov vyženie výhonok (niekedy aj častejšie). Výhonky sa pravidelne strihajú, ponechajú sa len silnejšie, ktoré nahrádzajú odumreté banánovníky.

Banán nie je jediné čo sa z banánovníka využíva.

-         fialový puk, ktorý zostane na konci súkvetia sa konzumuje ako zelenina

-         bežne sa konzumuje aj mäkký stred stonky banánovníka

-         listy sa často používa na servírovanie jedla miesto tanierov, alebo sa do nich balí jedlo

-         vlákna banánovníka sa používajú na výrobu textílií a vyrába sa z nich aj banánový papier

Zaujímavosti o banánoch

-         jeden trs banánov  môže obsahovať od 50 do 300 banánov, záleží to od druhu banánovníka, pestovania a podnebia

-         trs  môže vážiť od 22 do 65 kg

-         na 1 ha sa môže dopestovať 300 a viac trsov banánov ročne

-         banánovník patrí medzi trvalky. To, že odumrie nepravá stonka neznamená, že zahynie celá rastlina.

-         z botanického hľadiska je banán bobuľovina

-         listy banánovníka sú celé. Sú ale natoľko jemné, že ich môže vietor roztrhať, čím získavajú svoj typický strapatý vzhľad

-         banánovník je najväčšia bylina na svete

-         banány sa oberajú zelené. Cestou na miesto určenia dozrejú. Ak dozrieť nestihnú je zrenie banánov vyvolané umelo etylénovým plynom.

-         banán je najobľúbenejšie ovocie na celej planéte. Ročne sa ich zje cca 100 miliárd kusov.

Vymieranie banánovníkov

Keďže sa banánovník rozmnožuje odrezkami a výhonkami sú citlivé na choroby a škodcov. Stačí jeden patogén, ktorý sa nedarí zničiť a môže to viesť k zničeniu celého druhu banánovníka. Podobný prípad sa stal koncom 50. rokov min. storočia. Odroda banánov Gros Michel, ktorá dominovala svetovému obchodu s banánmi sa stala obeťou pôdnej huby. Túto odrodu tak nahradila odroda Cavendish, ktorá má dnes odhadom 95% zastúpenie na banánovom celosvetovom trhu.. Aj keď je táto odroda odolná voči pôdnej hube má veľmi slabú genetická rozmanitosť. Odroda Cavendish je čoraz slabšia v boji so škodcami a chorobami a predpokladá sa, že nakoniec vymrie aj tento druh banánov. V Ázii sa už objavil kmeň huby, proti ktorému je táto odroda bezbranná.

bananas-1735007_960_720.jpg

Nespočetné množstvo odrôd banánov

Existuje obrovské množstvo druhov banánovníkov. Môžete sa stretnúť s číslom 70 ale aj 1000. Koľko ich teda presne je je dosť ťažké zistiť. Farba dužiny môže byť od bielej po jasne žltú a nie každý banán má žltú šupku. Sú aj banány s bielou alebo červenou šupkou, banány dlhé asi ako váš palec na ruke ale aj väčšie než tie, ktoré poznáte z obchodu. Existujú aj banány štvorcové alebo banány s rôznymi príchuťami.

Niektoré plody sú vhodné na priamu konzumáciu, môžu sa pridávať do koláčov, pudingov, zmrzlín alebo sa z nich robia nápoje. Niektoré banány sa zas konzistenciou a aj chuťou podobajú zemiakom a presne tak sa aj pripravujú. Môžu sa variť, smažiť alebo piecť. 

Zaujímavé odrody banánovníkov

Aj keď je odroda Cavendish, ktorá sa predáva aj u nás, je najrozšírenejšia nejde o najsladšiu odrodu banánovníkov. Sladšie odroda je napríklad Baby Banan. Tieto banány sú síce sladšie, jemnejšia a majú jemnú jablkovú alebo medovú chuť ale ich veľkosť je len okolo 7 cm.

Červené banány sú oveľa sladšie ako odroda Cavendish. Majú červenofialovú šupku a dužina môže byť svetloružová až oranžová. Majú jemnú malinovú príchuť. Pestujú sa v Južnej Amerike, Ázii, Afrike a v Arabských emirátoch.

Modré banány? Existujú, majú konzistenciu zmrzliny a príchuť vanilky. Ide o odrodu Blue Java. Banány počas dozrievania majú striebro modrú farbu. Keď sú zrelé farba šupky sa zmení na bledožltú. Dužina „modrých banánov“ má takmer bielu farbu.

Banány Burru sú ďalšou zaujímavosťou v tomto svete. Majú citrónovú a mierne štipľavú chuť. Ich dužina môže mať jemne chrumkavú štruktúru, takže ak si chcete zachrumkať banán pokojne môžete.

Banány Saga pochádzajú z Filipín a používajú sa na varenie. Majú hranatý tvar a hrubú šupku. Ich výživová hodnota je rovnaká ako výživová hodnota zemiakov. Táto odroda sa používa na výrobu korenia známeho pod názvom banánový kečup.

Čo obsahuje banán

Nutričné hodnoty banánu

V stredne veľkom banáne (cca 120 g) sa nachádza

Draslík – 400 – 500 mg
Horčík – 32 mg
Meď – 0,092 mg
Mangán – 0,319 mg
Vitamín B6 – 0,433 mg
Vitamín C – 10,3 mg
Čisté sacharidy – 24 g
Vláknina – 3,1 g
Bielkoviny – 1,3 g
Tuk – O až 0,4 g

Okrem týchto vitamínov a minerálov obsahuje aj: fosfor, selén, vápnik, zinok, železo, kys. listovú, vitamín B2, B1, E a K.

Sacharidy sa nachádzajú len v zrelých, žltých banánoch. Kým je toto ovocie zelené obsahuje vlákninu (pektín a rezistentný škrob), ktorá sa počas dozrievania ovocia mení na cukor.

Práve pektín a rezistentný škrob sú látky, ktoré môžu najviac priaznivo vplývať na organizmus.

Pektín

Pektín sa nachádza v každom ovocí a vďaka nemu sa dá z ovocia urobiť lekvár. Čím viac pektínu ovocie obsahuje tým lepšie a rýchlejšie lekvár zhustne. Nezrelé ovocie obsahuje pektín nerozpustný vo vode. Vplyvom kyselín sa ale mení na rozpustný vo vode. Ako ovocie dozrieva mení sa pektín na rozpustný vo vode. Tento typ pektínu viaže na seba vodu a zmení svoju konzistenciu na gélovú.

Pektín môže chrániť organizmus pred rakovinou hrubého čreva Výskumy, ktoré sa robili na bunkách ľudského zhubného nádoru potvrdili zvýšenú apoptózu (smrť buniek) rakovinových buniek. Pektín je tak zaujímavým objektom na ďalšie skúmanie ohľadom rakoviny hrubého čreva.

Rezistentný škrob

Rezistentný škrob (odolný škrob) odoláva tráveniu a aj keď by ste ho zaradili medzi sacharidy ide o nestráviteľnú látku, ktorá sa správa ako vláknina. Ako sa ukazuje môže ísť o veľmi dôležitú látku. Rezistentný škrob sa počas trávenia dostane až do hrubého čreva, kde sa stáva potravou pre zdraviu prospešné baktérie. Následne vznikajú mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré sú potrebné pre správne fyziologické fungovanie orgánov.

Vplyv na organizmus a zdravie

Zníženie cukru v krvi

Banány môžu znižovať hladinu cukru v krvi. Nezrelé banány obsahujú pektín a rezistentný škrob, čo sú druhy vlákniny. Oba druhy vlákniny znižujú hladinu cukru v krvi po jedle.

Glykemický index  - hodnota GI potravín určuje ako rýchlo po zjedení zvýšia potraviny cukor v krvi. Zdravých ľudí táto hodnota v podstate nemusí zaujímať, pokiaľ ale máte problém s cukrovkou 2. typu mali by ste sa konzumácii väčšieho množstva zrelých banánov vyhnúť. 

Hodnota glykemického indexu nezrelých banánov je okolo 30. Ak je banán zrelý jeho GI (glykemický index) je 60. 

Chudnutie

Dva druhy vlákniny v banánoch môžu podporiť aj chudnutie. Vláknina zväčší svoj objem a zaplní žalúdok. Pocit sýtosti sa dostaví skôr ako pri inom jedle. Táto vláknina zároveň spomalí vyprázdňovanie žalúdka, čím sa budete cítiť sýti dlhší čas.

Aj keď ohľadom banánov a chudnutia neexistujú žiadne štúdie existuje viacero osobných skúseností, kedy sa podarilo ľudom schudnúť aj za pomoci banánov.

Predpokladá sa, že za to môže vláknina, ktorá zvyšuje pocit sýtosti a spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka.  Ak ich chcete zaradiť do svojho jedálnička pri držaní redukčnej diéty siahnite skôr po nezrelých a zelených banánoch, ktoré obsahujú viac vlákniny a aj vás lepšie nasýtia.

Vitamín B6, ktorého je v banánoch značné množstvo je pri chudnutí pomerne užitočným pomocníkom.

-         premieňa sacharidy a tuky na energiu. Dodá vám tak dostatok vitality na cvičenie a zároveň podporuje spaľovanie tukov.

Okrem toho vitamín B6 podporuje tvorbu červených krviniek, detoxikáciu pečene a obličiek a prispieva k udržanie zdravého nervového systému.

Zdravý tráviaci systém

Pektín a aj rezistentný škrob priaznivo pôsobia aj na tráviaci systém. Vláknina udržuje črevnú mikroflóru, ktorá sa zas stará o správne trávenie a zdravie tráviaceho systému.

Kedy má banán najviac prospešných škrobov? Kým je zelený a nezrelý. Banány nemusíte jesť zelené aby ste získali potrebné množstvo užitočnej vlákniny. Určite by ale nemali mať už hnedé fľaky a byť prezreté. Zrelé banány obsahujú miesto škrobu cukor, ktorému sa pri chudnutí snažíte vyhnúť.

banana-3716092_960_720.jpg

Zdravé srdce

Banán obsahuje minerály, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie srdca. Draslík a horčík znižujú krvný tlak. Zníženie tlaku krvi draslíkom znižuje aj riziko vzniku mŕtvice, koronárnych srdcových chorôb či infarktu myokardu o 27%.

Horčík sa podieľa na základných fyziologických, biochemických a bunkových procesoch regulujúcich kardiovaskulárne funkcie. Nedostatok horčíka sa spája s viacerými kardiovaskulárnymi ochoreniami ako hypertenzia, ateroskleróza, srdcová arytmia atď.

Zdravé obličky

Obličky sú orgánom, ktorý reguluje hladinu draslíka v organizme. Pri jeho nedostatku sa ale môžu vážne poškodiť. Draslík sa stará o dostatok tekutín vo vnútri bunky, jeho nedostatok môže spôsobiť dehydratáciu, ktorá vedie k poškodeniu až apoptóze bunky. A keďže sú na dehydratáciu najviac náchylné obličky môže to viesť ich poškodeniu.

Niekoľkoročné výskumy a pozorovania preukázali, že pravidelnou konzumáciou banánov (2 – 3 krát do týždňa) sa riziko vzniku obličkových ochorení znížilo o 30% oproti ľuďom, ktorí banány konzumovali zriedkavejšie alebo takmer vôbec.

Zdravá pokožka

Banány obsahujú aj mangán, ktorý zvyšuje odolnosť kožných buniek, chráni ich pred poškodením voľnými radikálmi. Podporuje produkciu kolagénu, vďaka čomu je pokožka pevnejšia a pružnejšia. Jeho účinky nie sú obmedzené len na pokožku, ale pôsobí aj na orgány a tkanivá v organizme.

Antioxidanty

Banány obsahujú množstvo rôznych druhov silných antioxidantov. Zachytávajú voľné radikály. Môžu tak zabraňovať predčasnému starnutiu organizmu, vzniku rakovinových nádorov a pod. Medzi zaujímavé antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v banánoch patrí dopamín a katechín.

Katechín zabraňuje ukladaniu škodlivého cholesterolu na steny ciev. Pomáha štiepiť tuky (čo sa môže využiť aj pri chudnutí) a znižuje riziko vzniku srdcových chorôb.

Dopamín, neurotransmitér  si väčšina z nás spája s dobrou náladou. Tvorí sa v mozgu a aj ďalších orgánoch a zabezpečuje prenos signálov medzi neurónmi. Za dobrú náladu zodpovedá dopamín, ktorý sa vytvorí v mozgu. Dopamín, ktorý sa vytvorí v orgánoch, alebo ho prijmeme formou stravy na našu náladu nemá vplyv. A presne to platí aj o dopamíne v banánoch, kde táto látka plní funkciu silného a účinného antioxidantu.

weightlifting-3102642_960_720.jpg

Banány – ideálne ovocie pre športovcov

Banány sa často označujú ako výborné jedlo pre športovcov. Je to vďaka ich obsahu živín a ľahko stráviteľných cukrov. Zároveň môžu priaznivo pôsobiť proti svalovým kŕčom, ktoré isto každý športovec pozná. Z čoho presne kŕče vznikajú sa nevie, predpokladá sa ale, že je za tým nerovnováha tekutín v organizme. Udržanie rovnováhy tekutín v organizme má na starosti draslík, ktorý je v značnom množstve v banánoch.

Draslík ale nie je všetko čo športovec či fyzicky aktívny človek z banánov využije. Tri druhy prírodných cukrov (sacharóza, fruktóza a glukóza) sú výborným zdrojom energie bez tukov a cholesterolu. Z tohto hľadiska je banán ideálnym občerstvením pred, počas a aj po športovom výkone. Zvlášť vhodný môže byť pri vytrvalostných športoch. Ak si nemôžete zo sebou zobrať banán pokojne môžete do vrecka schovať napríklad Monk Tropical gél, ktorý okrem banánov obsahuje aj citrusy a prášok z dužiny baobabu.

Lepší spánok a lepšia nálada vďaka banánom?

Aj keď vám banán nezlepší náladu vďaka dopamínu môže sa tak stať s pomocou tryptofánu. Tryptofán je aminokyselina, ktorá podporuje tvorbu serotonínu a melatonínu.

-         serotonín – hovorí sa mu aj hormón šťastia, zlepšuje náladu a celkovo organizmus uvoľní. Znižuje podráždenosť, môže pomôcť s depresiami a zlepšuje kognitívne funkcie

-         melatonín – hovorí sa mu aj hormón spánku a v organizme sa bežne produkuje vždy podvečer. Vďaka melatonínu rýchlejšie zaspíme a spánok je hlbší, neprerušovaní a celkovo kvalitnejší. Zároveň vplýva na pravidelnosť spánku (zaspávame a budíme sa v približne rovnaký čas). Jeho nedostatok spôsobuje insomniu (nespavosť), problémy so zaspávaním a budenie sa počas noci.

Melatonín, serotonín a draslík sú ideálnou kombináciou ak nemôžete večer zaspať pre stres. Draslík uvoľní svaly, serotonín zlepší náladu, pomôže zabudnúť na problémy a melatonín navodí ospalosť. To všetko získate zjedením jedného banánu večer.

Provitamín A v banánovej šupke

Banánová šupka obsahuje antioxidanty a provitamín A. Neraz ju domorodci používajú na hojenie rán, zvlášť popálenín. Vitamín A priaznivo pôsobí na pokožku, zlepšuje jej hojenie, zvyšuje jej vlhkosť, podporuje regeneráciu kožných buniek a zvyšuje obranyschopnosť kože.

Banány ako rizikové ovocie

Banány sa všeobecne považujú za zdravé ovocie s množstvom vitamínov a minerálov pre udržanie zdravého organizmu. Môžu ale spôsobiť problémy ľuďom, ktorých trápi cukrovka 2. typu. 

Zrelé banány obsahujú veľa cukru, čím môžu zvýšiť hladinu cukru v krvi. Problémy môže spôsobiť konzumácia väčšieho množstva zrelých banánov. Pri striedmej konzumácii by nemali uškodiť. Pre každý prípad je ale dobré merať si hladinu cukru v krvi aby ste zistili či vám banány môžu spôsobiť zdravotné problémy.

Nezrelé banány majú skôr opačný účinok, regulujú hladinu cukru v krvi a ich glykemický index je nízky.

Banány by ste rozhodne mali zaradiť do svojho jedálničku. Či už dáte prednosť zrelým alebo nezrelým je na vašom uvážení. Určite ale získate množstvo živín, ktoré môžu udržať organizmus zdravý a vitálny.

 

Na túru, do  práce, do školy najlepšie sú banány.

Miesto dvoch kíl banánov, vezmi Tropical gel so sebou.

 

 

https://www.britannica.com/plant/banana-plant

 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25449450/

https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-bananas#TOC_TITLE_HDR_7

https://botanic.sk/slovnik-pojmov/pektiny

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12680234/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11709851/

https://www.vup.sk/index.php?mainID=1&navID=43

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21403995/

https://journals.lww.com/cardiologyinreview/Abstract/2014/07000/Role_of_Magnesium_in_Cardiovascular_Diseases.5.aspx

https://www.brainmarket.sk/blog/preco-je-draslik-dolezity/

https://www.healthxchange.sg/food-nutrition/food-tips/good-reasons-eat-banana-today

https://www.nutriadapt.sk/zaujimave-cteni/tryptofan-ma-vlyv-na-dobru-naladu-aj-chudnutie-nechyba-vam-v-strave?lang=cz

https://sk.wikipedia.org/wiki/Ban%C3%A1novn%C3%ADk

http://www.mladyvedec.sk/banany/

https://www.homestratosphere.com/different-types-of-bananas/

 

Späť do obchodu