CEJLÓNSKA ŠKORICA

EDCC63FC-AC2D-414D-9971-969F8A1A0A69

Škorica je potravina, korenie, ktoré si každý z nás spája s koláčmi, ale používa sa aj v množstve ďalších receptov. Jedlám dáva špecifickú chuť a arómu. To ale nie je všetko čo škorica môže ponúknuť. Toto korenie má celý rad ďalších zdraviu prospešných účinkov na ľudský organizmus.

Pozor, škorica obsahuje aj kumarín, látku, ktorá vo väčšom množstve môže poškodiť pečeň. Ak ale siahnete po cejlónskej škorici nemusíte sa neželaných zdravotných problémov obávať. Viac o kumaríne sa dočítate nižšie v článku.

Škorica – dar vhodný pre kráľov

Škorica sa ako liek používala už v tradičnom lekárstve. Zvyšovala chuť do jedla, podporovala trávenie a používala sa aj na zmiernenie problémov s dýchaním. Vďaka tomu sa dostala do pozornosti vedcov, ktorí sa rozhodli zistiť čo všetko môže škorica ovplyvniť.

V starom Egypte bola symbolom vyššej spoločenskej triedy. Bola tak cenná a vzácna, že sa považovala za dar vhodný pre kráľov.

 

Druhy škorice

Existuje niekoľko druhov škorice:

  • cejlónska
  • čínska (Cassia)
  • indonézska
  • vietnamská
  • indická
  • malabarská

U nás sú dostupné len dva druhy škorice a to čínska (Cassia) a cejlónska.

Cejlónska škorica nie je u nás tak bežná ako čínska čo je dosť na škodu. Hovorí sa jej aj pravá škorica. Oproti čínskej vyniká svetlejšou farbou, jemnejšou chuťou, menším množstvom kumarínu a priaznivým vplyvom na zdravie.

Nutričné hodnoty škorice

Jedna čajová lyžička škorice (cca 2,6 g) obsahuje približne:

6,2 kalórií

2,1 g sacharidov

1,3 g vlákniny

0,1 g bielkovín

26,1 mg vápnika

11,2 mg draslíka

1,66 mg fosforu

1,56 mg horčíka

0,4 mg mangánu

0,21 mikrogramov železa

Toto korenie obsahuje aj vitamíny A, B, E a K, antioxidanty (cholín, betakarotén, alfa karotén, lykopén, luteín, kryptoxantín a zeaxantín), zinok a meď.

Škoricovník

Škoricu poznáme ako prášok alebo stočenú rolku. Toto korenie sa získava z kôry vždy zelených stromu rodu Cinnamonum. Strom dorastá do výšky 10 až 15 metrov, pokiaľ sa ale pestuje komerčne má výšku len 2 – 3 metre.

Na získanie škorice sa používa vnútorná vrstva kôry 1 – 2 ročných bočných výhonkov koreňov. Kôra sa olúpe a vysuší. Počas sušenia sa stočí do rolky. ktorú stačí nakrájať alebo rozdrviť na prášok.

Z kôry stromu sa získava aj škoricový olej, ktorý sa používa na zlepšenie chuti čajov a aj v kozmetickom priemysle.

Väčšina škorice na svetovom trhu pochádza z Číny. Pokiaľ ale chcete škoricu, ktorá vyniká nad ostatnými mali by ste siahnuť po cejlónskej, ktorá sa na náš trh dostáva zo Srí Lanky alebo Indie.

Vplyv cejlónskej škorice na zdravie

Vôňa a chuť škorice spôsobujú esenciálne oleje, ktoré obsahujú cinnamaldehyd. Predpokladá sa, že práve táto zlúčenina je zodpovedná za väčšinu pozitívnych účinkov škorice na organizmus. Aj keď výsledky testov a štúdií hovoria v prospech cejlónskej škorice stále je potrebné ešte vykonať množstvo ďalších testov na potvrdenie účinkov.

 

V čom je teda cejlónska škorica výnimočná?

1. Antioxidanty

Škorica je doslova nabitá množstvom antioxidantov, ktoré zachytávajú voľné radikály a zabraňujú tak poškodeniu buniek v organizme.

V testoch sa skúmala antioxidačná aktivita 26 korenín. Škorica sa dostala na prvé miesto a  prekonala aj také superpotraviny ako cesnak alebo oregano. Antioxidačné účinky škorice sú také silné, že sa môže používať aj ako prírodný konzervant.

Škorica obsahuje viac druhov antioxidantov. Medzi tie najvýznamnejšie patria polyfenoly, flavonoidy a kys. fenolová. Zmierňujú oxidačný stres, obmedzujú hromadenie oxidu dusnatého v krvi a zabraňujú peroxidácii lipidov (poškodzovanie buniek vyšších mastných kyselín). Antioxidanty tak znižujú riziko vzniku rakoviny, kardiovaskulárnych chorôb či chronických ochorení.

2. Protizápalové účinky

Škorica môže zmierňovať zápaly. Aj keď má zápal v organizme dôležitú úlohu (pomáha organizmu bojovať s infekciou) problém nastane, ak prejde do chronického štádia a ničí vlastné tkanivá.

Cejlónska škorica bola jednou z najlepších 115 testovaných potravín, u ktorých sa skúmali protizápalové účinky. Najaktívnejšími protizápalovými zlúčeninami boli E-cinnamaldehyd a o-metoxycinnamaldehyd, ktorých práve cejlónska škorica obsahuje najviac.

3. Choroby srdca

Rizikové faktory ako vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu či triglyceridov sú príčinou vzniku srdcových chorôb. Zdá sa, že škorica znižuje hladinu zlého cholesterolu (LDL) a triglyceridov, zatiaľ čo dobrý cholesterol (HDL) zostáva stabilný.

Štúdia z roku 2013 potvrdila účinnosť pravidelnej konzumácie škorice na zníženie rizika vzniku srdcových chorôb. Osoby, ktoré sa štúdie zúčastnili konzumovali 120 mg škorice denne. Výsledky boli celkom priaznivé, významný pokles zlého cholesterolu a triglyceridov a zvýšenie hladiny dobrého cholesterolu. Stále sú ale potrebné ďalšie výskumy a testy, aby sa účinnosť škorice potvrdila.

Pri testoch na zvieratách sa preukázala schopnosť škorice znižovať krvný tlak.

Zložky v tomto voňavom korení zároveň zlepšujú zrážanie krvi a podporujú regeneráciu tkaniva.

Škorica a cukor4. Cukrovka

Podľa doterajších zistení je škorica vhodnou potravinou aj pre cukrovkárov. Najprv sa zistilo, že znižuje hladinu glukózy v krvi (spomaľuje vstrebávanie sacharidov v tráviacom systéme spomaľovaním činnosti niektorých tráviacich enzýmov). Neskôr sa zistilo, že škorica obsahuje zložku hydroxychalkón, ktorý funguje ako mimetikum inzulínu (napodobňuje účinky inzulínu). Táto zložka síce účinkuje pomalšie ako inzulín, ale môže znížiť hladinu cukru v krvi nalačno o 10 až 29% . Účinná dávka by sa mala pohybovať v rozmedzí 0,5 až 2 čajové lyžičky škorice denne.

5. Neurodegeneratívne choroby

Množstvo antioxidantov v škorici môže priaznivo vplývať aj na mozgové funkcie a predchádzať či spomaľovať rozvoju Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby.

Testy na zvieratách s Parkinsonovou chorobou preukázali schopnosť škorice chrániť neuróny, normalizovať hladinu neurotransmiterov, a zlepšovať motorické funkcie.

Zložky v škorici môžu spomaľovať hromadenie proteínu tau v mozgu, ktorý je typickým znakom Alzheimerovej choroby.

Testy sa zatiaľ uskutočnili len in vitro (v skúmavke) alebo na zvieratách. Aby sa tieto účinky potvrdili sú potrebné testy aj na ľuďoch.

6. Proti infekciám a plesňovým infekciám

Škorica má antibakteriálne, antivírusové a antimykotické účinky. Môže za to cinnamaldehyd, ktorý spomaľuje rast niektorých druhov baktérií (listérie, salmonely) a pomáha pri liečbe infekcií dýchacích ciest spôsobených plesňami.

7. Protirakovinové účinky

Výsledky testov, ktoré sa doteraz vykonali (v skúmavkách a na zvieratách) naznačujú, že škorica by mohla chrániť organizmus pred rakovinou a to hneď niekoľkými spôsobmi.

Aktivuje silné detoxikačné enzýmy v hrubom čreve, čím môže zabraňovať množeniu rakovinových nádorov. Zdá sa, že spomaľuje tvorbu krvných ciest v nádore, čím znižuje jeho vyživovanie a spomaľuje jeho rast. Zlúčeniny v škorici môžu byť pre rakovinové bunky toxické a spôsobujú ich apoptózu (bunkovú smrť).

Vplyv škorice na rakovinové bunky zatiaľ nie je poriadne preverený a vyžaduje si množstvo ďalších testov a štúdií.

8. Zlepšuje stav pokožky

Antibiotické a antimikrobiálne účinky škorice ocení aj vaša pokožka. Éterický olej z tohto korenia aplikovaný priamo na kožu zmierňuje podráždenie, vznik vyrážok a alergické reakcie. Tiež môže pomôcť pri opuchoch, zápaloch kože a začervenaniu pokožky.

Upozornenie – Kumarín

Škorica obsahuje kumarín, ktorý môže byť pre ľudský organizmus vo väčších dávkach toxický. Je známe, že táto látka u hlodavcov spôsobuje poškodenie pečene, obličiek a pľúc a môže spôsobiť aj rakovinu. U ľudí môžu byť účinky podobné. Nadmerné užívanie kumarínu zvyšuje riziko vzniku rakoviny a poškodzuje pečeň.

Čínska škorica (Cassia) obsahuje kumarínu značné množstvo, približne 1%. Na prekročenie bezpečnej dávky tak stačí užiť denne 1 – 2 čajové lyžičky škorice (v závislosti od hmotnosti človeka).

Cejlónska škorica obsahuje kumarínu zanedbateľné množstvo, len 0,004% čo je 250 krát menej. Pravidelné užívanie cejlónskej škorice napríklad aj formou Monk Breakfast Apple vášmu organizmu nijako neublíži a prospeje vášmu zdraviu.

Monk Breakfast Apple hlad rýchlo zaženie, energiu doplní,

s prídavkom cejlónskej škorice ti aj zdravie napraví.

https://www.healthline.com/nutrition/side-effects-of-cinnamon#2.-May-Increase-the-Risk-of-Cancer

https://draxe.com/nutrition/health-benefits-cinnamon/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318386#benefits

https://www.vyzivovy-doplnok.sk/cejlonska-skorica/

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-330/ceylon-cinnamon

https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/cinnamon-nutrition-benefits-types-recipes/

https://www.nazdravie.sk/skorica-a-skoricovnik/

https://zaujimavysvet.webnoviny.sk/22819-2/

Späť do obchodu